MAATWERK CYANOTYPES

CYANOTYPE OP MAAT / Cyanotype is een oude fotografische techniek, ontdekt in 1842, en een van de eerste vormen van de fotografie zoals we deze nu kennen. Door papier of stof te impregneren met bepaalde ijzerzouten maak je het lichtgevoelig voor UV-licht en kan het belicht worden als fotopapier. De chemische reactie tussen de ijzerzouten, het UV-licht en water zorgen voor deze blauw-witte afbeeldingen.

Ben je op zoek naar een specifieke afbeelding van bloem of plant die niet in de collectie zit, of past het standaard formaat niet goed in jouw interieur? Ik ga met liefde voor je aan de slag zoals met bovenstaande cyanotype van 60 x 110 cm, waarin een aantal plantjes uit de tuin van de klant zijn verwerkt. 

Niet alleen botanische afbeeldingen zijn mogelijk. Een originele blauwdruk van je eigen huis, plattegrond of wat dan ook. Neem contact op dan bespreken we de mogelijkheden!

 

 

 

 

De allereerste cyanoype in opdracht was gelijk een reusachtige, van 40 x 180 cm! Na een flinke voorbereiding, wat aanpassingen op de standaard werkwijze en het oneindig schuiven tot de mooiste compositie, was het wachten op de perfecte dag. Deze afmeting past niet in het belichtingsapparaat waarbij ik volledige controle heb over de belichtingstijd, dus werd het een ouderwetse ‘sunprint’. Nu komt de belichting niet op de seconde maar een wolkje voor de zon kan toch een flinke invloed hebben op het resultaat. 

Op de laatste dag van juli was het zo ver: de lucht strak blauw en de temperatuur tot over de 30 graden. Alles bij elkaar was een heel karwei maar bij het zien van het eindresultaat was dat het zeker waard! Nu hangt de cyanoype bij een blije klant.