CYANOTYPES
Cyanotype Jonna van Hesteren Thlaspi

SLOW PHOTOGRAPHY

Als klein meisje werd ik verliefd op de fotografie. De fotografie met filmrolletjes, doka’s bouwen in de badkamer en zelf zwart wit foto’s afdrukken. Deze cyanotype fine art prints zijn een onderdeel van deze liefde. Heerlijk back to basic met je handen bezig zijn, experimenteren, open staan voor imperfecties en je laten verrassen door het eindresultaat. Elke cyanotype wordt zorgvuldig met de hand gemaakt waardoor ze allemaal uniek zijn. 

Cyanotype is een oude fotografische techniek, ontdekt in 1842, en een van de eerste vormen van de fotografie zoals we deze nu kennen. Door papier of stof te impregneren met bepaalde ijzerzouten maak je het lichtgevoelig voor UV-licht en kan het belicht worden als fotopapier. De chemische reactie tussen de ijzerzouten, het UV-licht en water zorgen voor deze blauw-witte afbeeldingen.

Het bijzondere van deze afbeeldingen is, dat ze gevoelig blijven voor licht. Plaats ze in fel zonlicht en de print zal snel een paar tinten lichter worden. Echter na een aantal uur in het donker kleurt hij weer terug naar zijn originele kleur!

Alle bloemen, blaadjes en takjes worden zorgvuldig uitgezocht en met fotografische precisie verschijnen de fijne details in de blauwe achtergrond. Fragiel, minimalistisch en sereen, net als de rest van mijn fotografische werk. Het liefste gebruik ik het ‘onkruid’ wat in de bermen vrij spel heeft. Ik hou er van om iets alledaags of ongewenst de hoofdrol te geven in een kunstwerk. Laten zien dat schoonheid niet altijd in iets bijzonders of zeldzaams hoeft te zitten. Kijk naar een Herderstasje, Fluitenkruid maar ook een mug of wesp. 

FOR SALE
Jonna van Hesteren Fluitenkruid in lijst

Ook een originele cyanotype voor aan de muur? Via Abel&Tosh zijn de prints online te bestellen. Klik hier om rechtstreeks naar de shop te gaan. 

Liever de prints eerst in real life bekijken? Bij de Makers van Bergen op Zoom staan ze voor je klaar! Bekijk hier de losse prints of koop een kant en klaar ingelijst exemplaar. 

Lombardenstraat 14 in Bergen op Zoom. 
www.demakersvanboz.nl

Een selectie borduurringen en ingelijste prints zijn ook te koop bij Brandpunt Breda. Reigerstraat 16, Breda.

Een cyanotype op maat? Ook dat kan! Ben je op zoek naar een specifieke afbeelding van bloem of plant die niet in de collectie zit, of past het standaard formaat niet goed op jouw muur, laat het vooral weten. Ik ga met liefde voor je aan de slag. Niet alleen botanische afbeeldingen zijn mogelijk. een originele blauwdruk van je eigen huis, plattegrond of wat dan ook? Neem contact op dan bespreken we de mogelijkheden!